Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta straff för barnvåldtäkt

Samma natt våldtogs den 14-åriga redlöst berusade flickan av en 22-årig man och en 17-årig yngling. Nu får de båda skärpta straff.

Annons

Det var i september 2011 som flickan tillsammans med ett kompisgäng i varierande åldrar fanns i en lägenhet i Västerås, tillsammans med några storasyskon till kompisarna och andra som råkat hamna där.

Under kvällen gänget var där bjöds den 14-åriga flickan på supar ur en flaska som gick laget runt. Hon drack så mycket att hon blev redlöst berusad och missade sista nattbussen varför hon lade sig att sova.

Enligt vad Västmanlands tingsrätt kom fram till hade först en 17-årig yngling ett samlag med den redlösa flickan, därefter hade också en 22-årig man samlag med henne, hon vaknade dock av att 22-åringen låg ovanpå henne.

Tingsrätten avfärdade de bådas uppgifter om att de trodde det var frivilligt samlag, att de inte visste att flickan var under 15 och att de var så berusade att de inte visste vad de gjorde.

17-åringen dömdes till ett halvårs sluten ungdomsvård, 22-åringen till två och ett halvt års fängelse. Parterna överklagade till hovrätten.

Svea hovrätt anser att de båda är skyldiga till att ha våldtagit en underårig flicka som varit helt värnlös på grund av iråkad berusning. Värnlösheten ska, anser hovrätten, väga tyngre i straffmätningen.

Därför döms 17-åringen till nio månaders sluten ungdomsvård, 22-åringen till tre år i fängelse.

Tingsrättens dom om skadestånd på 180 000 kronor står fast.

Mer läsning

Annons