Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skickades hem från akuten – kom tillbaka i ambulans

Centrallasarettet i Västerås gjorde fel som skickade hem en man från akuten utan att undersöka honom ordentligt. Det slår Socialstyrelsen fast efter att ha utrett fallet.

Annons

Det var en tidig söndagsmorgon mannen sökte vård för muntorrhet och sömnbekymmer på akutmottagningen i Västerås. Mannen fick träffa en sjuksköterska som uppmanade honom att i stället uppsöka en familjeläkare på dagtid.

Tolv timmar senare kom patienten tillbaka till akuten med ambulans. Då med förvirringssymtom och svåra kramper. En läkare konstaterade att mannen led av nyupptäckt diabetes och hade mycket hög blodsockerhalt. Mannen fick därefter vård på intensivvårdsavdelningen och sedan på kirurgavdelningen för inflammation i bukspottskörteln och diabetes.

Enligt Socialstyrelsen har sjukhuset brustit i kontrollen av patienten då han kom in till akuten vid första tillfället. Bland annat borde patientens allmänhälsa undersökts, anser myndigheten.

Socialstyrelsen noterar vidare att akuten vid Centrallasarettet nu vidtagit nya rutiner för att misstaget inte ska upprepas.

Mer läsning

Annons