Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjutsades hem medlivshotande skallskada

Mannen ramlade av cykeln och skadade skallen allvarligt. Men det förstod varken han eller ambulanspersonalen.

Annons

I maj i år ramlade den 30-årige mannen av cykeln efter en kvälls uteliv i Västerås. Mannen var märkbart berusad när ambulansen kom till platsen. Han påstod att han mådde bra och ville bara hem och sova, vilket ambulanspersonalen gick med på.

Nästa dag sökte 30-åringen vård. Han visade sig då ha en fraktur på skallbenet och en livshotande blödning i hjärnan. Han skickades till Uppsala där han opererades.

Ansvarig läkare på Centrallasarettet i Västerås har anmält händelsen enligt Lex Maria till Socialstyrelsen.

- Det riktiga hade varit att man hade tagit med honom till sjukhus. Vi får reda ut vad det var som hände, säger Björn Ahlstedt.,Ambulansöverläkare på Centrallasarettet.

Ambulanspersonalen kan inte tvinga någon att följa med till sjukhus om personen inte vill. Men med facit i hand skulle de ha gjort mer ihärdiga försök, anser Björn Ahlstedt.

- Om man misstänker att någon är allvarligt skadad gör man så gott man kan för att de ska följa med. Här har man väl uppfattat att han inte var så svårt skadad som han visade sig vara.

30-åringen mår, enligt Lex Maria-anmälan, efter omständigheterna bra. Han ska inte ha fått några men för att vården dröjde. Men den livshotande skadan kunde ha fått allvarliga konsekvenser, och därför utreds fallet. 

Mer läsning

Annons