Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola för forskning

Mälardalens högskola, MDH, drar nu i gång en sjuårig forskarskola inom området inbyggda system.

Annons

Åtta företag och 14 doktorander ingår i den stora satsningen.

Målsättningen år att öka samverkan mellan högskola och företag. Ett näringslivsperspektiv i utbildningen ökar både samhällsnyttan och chanserna för doktoranderna att få kvalificerade jobb efter examen.

– Det behövs ett bra flyt från högskolan ut till före-tagen, annars finns det risk att akademi och industri går skilda vägar, säger Ivica Crnkovic, projektledare för högskolans nya industriforskarskola som fått namnet It’s easy.

Men den bistra verklig-heten är att bara knappt en tredjedel av doktoranderna i landet samarbetar med företag under sin forskar-utbildning, något som oroar Svenskt Näringsliv.

Under det senaste året har Ivica Crnkovic arbetat för att få ihop företag till forskarskolan. Därefter har man i samråd med företagen kommit fram till intressanta behovsmotiverade forskningsprojekt för doktoranderna inom områdena program-varukomponenter, robotlik och design.

Företag som ingår i satsningen är dels stora koncerner som ABB, Bombardier, Ericsson, Volvo och Sabb, dels mindre företag som Cross Control och Motion Control i Västerås samt Uppsala-företaget Innovation Studios.

– Forskarskolan är ett sätt för oss att kunna ta in kompetent arbetskraft och få direkt avsättning för doktorandernas kompetens och forskning i våra produkt-utvecklingsprojekt, säger Ken Lindfors, utvecklingschef på Cross Control.

Mer läsning

Annons