Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten i Västerås på fjärde plats

Västerås har den fjärde bästa skolmaten i Sverige. I varje fall om man får tro White Guide Junior. Ekologiskt, närproducerat och säsongsanpassat är honnörsord.

Annons
BRA MAT. Elsa Tholence och Wille Knutsgård tar för sig av kyckling och rostade rotfrukter. I bakgrunden Lucas Ohlsson.

Rostade rotfrukter, kycklingben, blåbärssmoothie... Det var bra åtgång på maten på Hamreskolan i onsdags.

White Guide Junior är de svenska skolrestaurangernas egen Guide Michelin. I år utsåg man Västerås till fjärde bästa matkommun.

– Jättekul, det visar att vi får gehör för det arbete vi lägger ner, säger avdelningschef Caroline Axelson Johansson.

Det handlar om mer grönsaker och mindre kött, mer ekologiskt, mer närproducerat och mer säsongsanpassat. I bakgrunden finns projektet ”Framtidens mat” där kocken Rune Kalf-Hansen varit en stor inspiratör.

”Det här är ambitioner som delas av många kommuner i Sverige, vi vet. Men det är få kommuner som kommit så långt som Västerås”, skriver White Guide Junior.

– Det här är naturligt för oss. Jag skulle inte vilja jobba på något annat sätt, säger Sofie Hellström, restaurangbiträde på Hamre.

Barnen då? Tja, Maja Rudén, i 5 blå, är i varje fall ganska nöjd.

– Vissa dagar är den god och vissa inte så jättegod. Köttfärssås och spagetti är min favorit men det vi fick i dag är också gott.

Mer läsning

Annons