Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor når inte ekologiska mål

Skolorna i Västerås når inte upp till målen regeringen satt upp för hur mycket ekologisk mat som ska serveras i skolorna.

Annons

År 2007 kom det stora ord från Västerås stad. Målet var att 20 procent av skolmaten som serverades två år senare skulle vara ekologisk. Vid tillfället låg siffran för Västerås på 9 procent. Regeringens mål var 25 procent.

I dag, mer än två år senare, har man inte nått upp till målen. Vid årsskiftet var delen ekologiskt 13,9 procent.

– Den siffran kan ha ändrats något men det stämmer att vi inte nått upp till målen, och det finns mycket vi skulle kunna göra bättre, säger Bosse Norrman, enhetschef för skolrestaurangerna.

Siffran mäts i pengar, inte volym. Och trots de dystra talen ligger Västerås bra till nationellt. Det är få kommuner som når upp till regeringens mål, Sverigesnittet ligger på omkring 10 procent. Surahammar stoltserar med 0,0 procent.

– Det här är ett knepigt problem. Vi har ju en påse pengar som vi ska få att räcka, och ibland kan det vara svårt. Och det finns ingen speciell summa som är vigd just åt det ekologiska.

För att få bukt med problemet har kommunen börjat utarbeta en plan. Prio ett ska bli att minska svinnet.

– Det handlar om att jobba med att få hem rätt mängd mat för rätt antal barn och minska mängden slängd mat. Här har även pedagogerna ett stort ansvar. Att se till att lära barnen äta rätt och inte ta för mycket mat på tall-riken.

Utöver det ska menyerna planeras bättre och anpassas mer efter olika säsonger för att till exempel transportkostnader ska gå ner – som kan ge extra pengar att lägga på ekologiska varor.

Mer läsning

Annons