Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna tar lärarpåslag

Kommunen har avsatt 15 miljoner till lärar- löner. Ingen garanti finns för att allt går till löner. ”Det kan vi inte kontrollera”, säger Staffan Jansson (S).

Annons

I budgeten för 2012 bestämde Västerås kommunpolitiker att 15 miljoner skulle avsättas till en särskild satsning på höjda lärarlöner i lokala förhandlingar. Pengarna fördelas proportionerligt till både kommunala skolor och fri-skolor. När det gäller friskolor har kommunen däremot ingen möjlighet att kontrollera om de extra pengar skolorna har fått verkligen används till lärarlöner.

– De har ingen skyldighet att lämna ut några löne-rapporter, säger Staffan Jansson (S), ordförande i kommunens arbetsgivardelegation.

En lärare, som har valt att vara anonym, har hört av sig till VLT och påstår att en av friskolorna i Västerås i stället kommer att använda pengarna till att täcka företagets ekonomiska underskott.

Mårten Lundgren är ord-förande i facket Lärarnas Riksförbund i Västerås. Han oroas över påståendet att de skatte-pengar som öronmärkts för lärarlöner inte används till det.

– Om det är så att pengarna inte går till löner så är det helt fel. Då är det inte konkurrens på lika villkor. Det ska vara lika dyrt för friskolorna att anställa lärare.

Staffan Rådelius är regionchef på IT-gymnasiet. Han kan inte berätta hur skolan använder lönepengarna.

-Det vågar jag inte uttala mig om. Det får vi ta ställning till sedan, säger han.

Åsa Blom, rektor på Jensen gymnasium, vill inte heller svara på frågan.

– Jag vill inte gå in på några exakta pengar, säger hon.

Daniel Malmström, rektor på Framtidsgymnasiet, säger däremot att han kan garantera att pengarna ska användas just till löner.

– De pengar som har avsatts till lärarlöner ska till 100 procent användas till lärarlöner, säger han.

Daniel Malmström säger även att han kan tänka sig att visa vad varje lärare får i lönepåslag, förutsatt att personalen går med på det.

– Det handlar om ifall mina medarbetare tycker att det är okej, säger han.

Lärarnas Riksförbund kämpar nu för att friskolorna ska redovisa hur det egentligen ligger till. Fackets arbetsplatsombud ska försöka ta reda på hur friskolorna använder kommunens pengar.

– Vissa koncerner har avkastningskrav. Men vi tycker att pengarna ska gå till löner och undervisning, inte till att göda aktieägarna, säger Mårten Lundgren, Lärarnas Riksförbund.

Facket har just nu lokala förhandlingar för lärarna i de kommunala gymnasieskolorna. Om allt går enligt planerna kommer var och en att få sin nya lön vid utbetalningen i slutet av november.

Lönepengar

Kommunfullmäktige beslutade i december 2011 att avsätta 15 miljoner till en särskild satsning på individuell löneutveckling för lärare. Pengarna fördelades proportionerligt till både kommunala skolor och friskolor. Friskolorna fick en höjning av elevpengen, den summa varje skola får beroende på elevantal.

Mer läsning

Annons