Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverket tar hjälp av Proffice

Till hösten ska 180 000 lärare i Sverige ha lärarlegitimation. Men Skolverket hinner inte gå igenom ansökningarna självt utan har anlitat ett bemanningsföretag. ”Konstigt” tycker Mårten Lundberg, ordförande i Lärarnas Riksförbund Västerås.

Annons

Normalt får inte ett privat företag utöva myndighetsutövning, men Skolverket har förbigått detta genom att teckna avtal med enskilda medarbetare hos Proffice, medarbetare som är nyanställda, unga och oerfarna. Dessa ska granska lärarnas ansökningar och utbildningsintyg och sedan ge bifall eller avslag. Sedan ska Skolverket snabbt se över ansökningarna.

I Västerås är det runt 2000 lärare och förskollärare som behöver en lärarlegitimation, alla med en tillsvidareanställning måste ha lärarlegitimation för att undervisa.

Mårten Lundberg, ordförande för Lärarnas riksförbund Västerås, och lärare på Wijkmanska gymnasiet, tycker att tillvägagångssättet känns konstigt.

– Om inte Skolverket klarar av det så borde man ju anställa mer folk. Sedan kanske det går att anlita en tredje part men det naturliga borde ju ha varit att anställa folk. Då hade jag känt mig trygg med att det är Skolverkets personal som garanterar resultatet.

Men viktigaste är, anser Mårten Lundberg, att utbildningsbevisen blir tolkade på ett korrekt och enhetligt sätt, oberoende av vilken handläggare som gör det.

Själv har han inte hunnit skicka in sin ansökan om legitimation.

–Jag har inte haft så bråttom för jag har ju vetat att Skolverket inte haft tid att handlägga det här. Det är svårt att tolka utbildningsbevis, därför kan det här ta tid.

Riksdagsledamoten Roger Haddad (fp) från Västerås har förespråkat lärarlegitimationer. Enligt honom har Skolverket fått tillräckligt med pengar för att kunna hantera genomförandet av lärarlegitimationer.

–Att Proffice hjälper till, Skolverket har en kort implenteringstid på sig och Skolverket har inte hunnit komma längre, då är det okej att de upphandlar delar av tjänsten. Men bedömningen och beslutet ska tas av Skolverkets egen personal, säger Roger Haddad.

Mer läsning

Annons