Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottning skjuterbudgeten i sank

Fortsätter det så här kommer inte budgeten att räcka. Det befarar Västerås stad sedan kostnaderna för snösvängen dragit i väg.

Annons
Muskelmassa. Star Lak jobbade med att skotta undan snö på Pettersberg tillsammans med arbetskamraterna under torsdagen. . ”Det är skönt med frisk luft, sen är det bra träning. Det har blivit en hel del skyfflande,” säger Star Lak. FOTO: KENNETH HUDD

Västerås stad har årligen mellan 20 och 25 miljoner kronor avsatta för snöröjning. I budgeten ingår även kostnaderna för markvärmen i city. Håller vintern i sig med samma kraft som i början av året blir det enligt kommunen svårt att hålla budget.

– Vi vet ju inte hur det blir i februari och mars eller i november, december. Men slutar det snöa nu ska det inte vara några problem, säger Per Runfeldt, projektledare vid tekniska nämndens stab.

Onsdagen och torsdagens snöplogarinsats kostar ungefär tre miljoner kronor.

Kommunen har tillgång till ett hundratal fordon i snösvängen, däribland mellan 60 och 70 inhyrda bönder som plogar gång- och cykelvägar med sina egna traktorer.

– En hel del pengar går också åt till att köra bort snön till våra snötippar eftersom det inte finns plats att ha snöhögar kvar i stan, säger Per Runfeldt.

Västerås stad ansvarar för snöröjningen på de allmänna gatorna. Utöver kommunens maskiner har bostadsbolag, stora företag, bensinmackar och så vidare tillgång till egna plogbilar.

– Det finns säkert sammanlagt 300 fordon som tar hand om snön i Västerås, säger Per Runfeldt.

Västerås stad prenumererar på en speciell vädertjänst från SMHI för att inte bli överraskad av snömassorna.

– På det viset har vi full koll i förväg och kan samla ihop styrkorna, säger Per Runfeldt.

Den senaste ploginsatsen startade i onsdags kväll och höll på hela natten fram till sextiden i går morse.

– Mellan klockan sju och åtta på morgonen är det för mycket folk och trafik ute liksom mellan klockan fyra och sju på kvällen, så helst plogar man vid andra tider, säger Per Runfeldt.

De chaufförer som varit ute och plogat hela natten får då vila några timmar innan det är dags att ge sig ut igen.

Trots att det gruffas över snömodden på sina håll tycker Per Runfeldt att snöröjningen i stan gått bra hittills. Men visst blir det problem på exempelvis en del bostadsgator.

– Bilar som är parkerade på gatorna kan få höga vallar omkring sig så de blir svåra att köra ut. Man får helt enkelt försöka ställa bilen någon annanstans, säger Runfeldt.

Vid SMHI:s mätstation i Holmbo strax utanför Västerås var snödjupet 27 centimeter på onsdagsmorgonen och 42 centimeter i går morse.

Men nu ser snöröjarna ut att få det lite lugnare.

I dag fredag väntas bara lättare snöfall över Västmanland om det ens blir något.

– Det kommer vara fortsatt mulet. Det blir också kallare, säger Anna Österman, meteorolog vid SMHI.

Enligt SMHI sjunker temperaturen till ungefär minus 10 till 12 grader. Till helgen klarnar det upp och på söndag finns till och med chanser till sol i länet.

– Eftersom det blir uppehåll och klart väder kan temperaturen sjunka till minus 20 grader natten till söndag, säger Anna Österman.

Även nästa vecka ser ut att bli klar och kall med omkring tio minusgrader.

Mer läsning

Annons