Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotning av bil JO-anmäld

Fallet med västeråsaren Peter Söderbergs skrotade bil har nu gått vidare till Justitieombudsmannen (JO).

Annons
”Som ni ser är detta inget bilvrak. Det syns klart, även om tjuven hade krockat med bilen och Hedbergs har hunnit att ta bort hjul, registreringsskylt och ett framljus, eller hur?” säger Peter Söderberg.

– Från kommunen har jag däremot inte hört mycket, säger Peter Söderberg, som också har lämnat in en skadeanmälan, där han också kräver ersättning för bilen.

Han har stora förhoppningar om att JO ska gå på hans linje och kritisera Västerås stad. Så sent som för ett år sedan fick nämligen Västerås stad kritik från JO efter en liknande snabbskrotning.

– Annars kan ju vem som helst få sin bil stulen och skrotad. Och min bil var ingen skrotbil. Två veckor tidigare hade Bilia reparerat bilen för 17 400 kronor, säger Peter Söderberg.

Bilen stals i början av året. Tjuven krockade bilen en aning och lämnade den på parkeringen utanför S:t Ilians skola, det vill säga på kommunal mark.

Efter några dagar upptäcktes bilen av folk från teknik- och idrottsförvaltningen, som klassade bilen som en skrotbil. Peter Söderberg visste inget. Han låg hemma och var sjuk. Men det kom ett brev om skrotningen på posten, men då var det för sent.

Enligt lagen får kommunen bara skicka skrotbilar direkt till skroten. Annars måste bilen transporteras till en uppsamlingsplats i väntan på att bilens ägare ska kontaktas.

Enligt stadsjurist Åsa Olsson vidtar kommunen inte någon åtgärd i fallet innan JO hör av sig till Västerås stad.

– Vi har inte hört något om det, men vi har fått in en skadeanmälan som vi har lämnat till vårt försäkringsbolag.

Försäkringsbolaget har ännu inte avgjort om några pengar ska betalas ut till Peter Söderberg.

JO kritiserade Västerås stad

JO gav Västerås stad kritik efter en liknande skrotning år 2006. Men den bilen var i mycket sämre skick, utan hjul och motorhuv och med en delvis utplockad motor.

JO valde ändå att kritisera kommunen, eftersom man inte hade dokumenterat varför det var nödvändigt att omedelbart flytta och skrota bilen.

Dessutom skulle Västerås stad ha gjort en kompletterande registerkontroll samtidigt som bilen flyttades.

Mer läsning

Annons