Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud vägrade jobba övertid – fick sparken från Skultunaföretag

Ove Pettersson avskedades från Benteler Aluminium Systems i Skultuna efter att ha tackat nej till övertid två gånger. IF Metalls förbundsjurist tar fallet till Arbetsdomstolen. Det skriver tidskriften Dagens Arbete.

Annons

Ove Pettersson fick sparken efter att ha sagt nej till övertid.  Foto: Ylva Bergman

I november 2016 fick Ove Pettersson sparken från Benteler Aluminium Systems i Skultuna efter att vid två tillfällen tackat nej till övertid.

Efter beskedet stämde IF Metalls förbundsjurist, Darko Davidovic, företaget. Han yrkar på att avskedandet är ogiltigt och kräver även skadestånd. Det skriver Dagens Arbete.

Allt fler av IF Metalls medlemmar avskedas. Darko Davidovic tror att det är arbetsgivarnas sätt att kringgå lagen. Det kostar nämligen mindre att ge någon sparken än att säga upp dem. Vid en uppsägning måste vanligtvis lön betalas ut under uppsägningstiden. Det gäller inte när en person får sparken.

IF Metall väljer därför att driva fallet med Ove Pettersson till Arbetsdomstolen.

Ove Pettersson hade jobbat på Benteler sedan 2004 när han avskedades i november 2016. Detta efter att två söndagar i rad tackat nej till övertid. Första gången var det för att han hade förlorat en släkting och ville vara hemma med familjen. Andra gången hade han lovat att agera skjuts åt en släkting och erbjöd sig att jobba på lördagen i stället. Produktionsmässigt skulle det funka menade Ove. Men han fick nej av chefen.

– Det handlade bara om att de skulle bestämma, säger Ove Pettersson till Dagens Arbete.

Chefen ska ha sagt att antingen dyker han upp och jobbar eller så får han sparken. Ove Pettersson struntade i detta ultimatum och fick avskedsbeskedet veckan efter.

Företaget hade sedan tidigare uttryckt missnöje över att Ove Pettersson inte ville jobba övertid. Då hade facket, IF Metall, hjälp till och poängterat att Ove Pettersson, som själv var skyddsombud, inte hade färre övertidstimmar än genomsnittet.

Ove Pettersson säger till Dagens Arbete att han är medveten om att han kommer bli smutskastad i rätten, men vill ändå försöka.

– Jag bara måste göra det. För alla andra arbetare som tvingas jobba övertid, säger han till tidskriften.

Dagens Arbete skriver att man varit i kontakt med Jeton Lapi, vd på Benteler Aluminium Systems, som inte vill kommentera.

Jeton Lapi ger samma svar när VLT ringer upp:

– Nej, inga kommentarer. Vi kommer att ha en rättegång och där kommer det här att avgöras.

Läs även: Här är oväntade sommarjobbet i Västerås – få betalt för att äta pizza

Läs även: Hassan fixar sommaraktiviteter åt Hallstas alla unga – för 25:e året i rad

För Pluskunder och prenumeranter: Nya kafébyggnaden i Kolbäcksparken snart klar – dansanta pensionärer smyginvigde

Mer läsning

Annons