Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyldig eller oskyldigtill order om knivhugg?

Rättegången mot den man som misstänks för att ha beordrat knivöverfallet på Västeråspolitikern Alia Mirza avslutades under tisdagen.

Annons

Åklagare Thomas Ahlstrand pläderade inför Göteborgs tingsrätt, där rättegången hölls, att den 42-årige mannen ska dömas till fem års fängelse för anstiftan till försök till mord, samt för olaga hot.

42-åringen har hela tiden hävdat sin oskuld:

– Han säger att han inte haft något med brotten olaga hot eller anstiftan till försök till mord att göra, säger 42-åringens advokat Åke Fransson.

Dom meddelas den 20 januari. Tingsrätten beslöt efter en inledande överläggning att släppa 42-åringen fri i väntan på dom.

– Det kan betyda att rätten redan funnit att min klient inte begått åtminstone det allvarligare av brotten, men det är svårt att säga säkert, säger Åke Fransson.

42-åringen stod åtalad som misstänkt för att ha övertalat en yngre släkting att knivhugga Alia Mirza då hon besökte Irak den 25 april. Den 25-årige knivskäraren dömdes till nio månaders fängelse vid en rättegång i Irak i höstas.

Alia Mirza överlevde knivattacken men fick vårdas länge på sjukhus.

42-åringen, storebror till 25-åringen, häktades i november.

Motivet ansågs vara att 42-åringen beordrat knivskärningen för att rädda släktens heder eftersom han ansåg att Alia Mirza – släkt med 42-åringen och 25-åringen – inte skött sig på det sätt 42-åringen ansåg att en kurdisk kvinna borde.

Mer läsning

Annons