Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpptes av misstag - flydde till Norge

En yngling som satt för häktad brott släpptes från ett LVU-hem. Personalen hade glömt att skicka en anmälan till Förvaltningsdomstolen.

Annons

En man i 17-årsåldern satt häktad i Västerås. Efter förhör den 2 mars flyttades ynglingen till ett LVU-hem (lagen om vård av unga).

Vid flytten skulle Socialkontoret för barn och ungdom i Västerås skicka en anmälan till Förvaltningsdomstolen.

Men på grund av sjukdom och ledighet skickades aldrig någon anmälan och när misstaget upptäcktes den 9 mars var det försent. Ynglingen fick släppas och åkte tillbaka till Västerås.

Veckorna efter frisläppandet försökte man kontakta 17-åringen flera gånger via brev och telefon, dock utan att lyckas. Vecka 17 kom uppgifter om att han åkt till Norge och bor hos vänner till familjen.

Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen enligt lex Sarah. Utredningen har visat att rutinen som Socialkontoret för barn och ungdom använder inte har följts. Sjukdom, oplanerad ledighet och glömska låg bakom misstaget.

För att se till att liknande misstag inte sker igen har enhetschefen fört en diskussion med samtliga medarbetare. Arbetsledaren ska alltid se till att en ordentlig överlämning görs samt att de rutiner som finns följs fullt ut.

Mer läsning

Annons