Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarva inte med köttet

Sedan ett par dagar pågår rötmånaden. Men i praktiken är det ingen större skillnad på denna period jämfört med övriga sommaren.

Annons

Från slutet av juli till och med slutet av augusti sägs att risken för att livsmedel ska bli dåliga är extra stor på grund av värme och fukt. Begreppet rötmånad kommer från den gamla bondepraktikan, och sägs inledas i slutet av Fruntimmersveckan varje år.

– Historiskt sett var det väl så att förra årets skörd vid den här tiden hade legat nästan ett år i källaren. Så åt man nån gammal potatis och blev sjuk, säger Hans Lindmark, mikrobiolog på livsmedelsverket.

Men kyl och frys gör att vi i dag klarar oss betydligt bättre. Antalet magsjukor ökar visserligen under sommaren generellt.

– Men det har mer att göra med vårt beteende under sommaren. Man är ledig, lever mer primitivt i naturen och i båt och husvagn, grillar, och slarvar kanske lite med hygienen.

Under hela sommaren är det dessutom vanligt med sjukdomsframkallande bakterier i kött. All sorts kött ska hanteras extra försiktigt.

– Så här års är nästan var fjärde kyckling smittad med campylobacter. På vintern är det nästan ingen, säger Hans Lindmark.

På Ica Maxi Hälla märks rötmånaden av till viss del. Främst är det frukt och grönsaker som påverkas, och svinnet ökar under rötmånaden.

– Det ruttnar fortare. Det vi gör är att försöka hålla nere lagrena så mycket som möjligt, säger Filip Forsgren, vikarierande chef för frukt- och gröntavdelningen.

Övriga livsmedel som förvaras kylt påverkas däremot inte.

– Vi håller alltid den obrutna kylkedjan. Det enda vi märker av egentligen är att vi säljer mycket kyl- och fryskassar. Många kunder använder också kylväskor och handlar i dem, säger Lars-Erik Andersson, kvalitets-ansvarig på Maxi Hälla.

Karin Hassel

[email protected]

Mer läsning

Annons