Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarviga bilister hotar vägarbetarnas liv

”Titta! Nu blir vi omkörda! Han kör för fort och rakt över de två heldragna linjerna. Typiskt!” säger Joakim Cederlund produktionschef på Skanska. 

Annons
Nära vägen. Vägarbetarna, som Samir Vejzovic, är extremt noga med säkerheten, men de måste ändå jobba några meter från Stockholmstrafiken.

Just nu byggs E 18 om, men vissa bilister kör livsfarligt fort och gör vansinniga omkörningar.

Vi befinner oss på E 18, mellan Hällamotet och Sagån. Det är en mil av E 18 som breddas till motorväg, men under byggtiden är den ena väghalvan avstängd. Vägen är trång och det är absolut förbjudet att köra om. Bilisterna måste därför köra i 70 på sträckan.

Men alla bilister tar inte hänsyn till det. Kanske är de ute i sista sekunden. Kanske vill de hem från jobbet i Stockholm. Kanske är de bara trötta. Trafiken är tät, även mitt på dagen.

Redan på väg ut till arbetsplatserna kan vi se flera farliga omkörningar. Bland annat blir Joakim Cedergrens tjänstebil fräckt omkörd, redan efter några minuters färd, trots tydliga heldragna linjer.

– Vad hade hänt om bilisten hade fått möte under omkörningen? Här finns inget utrymme på vägen. Då hade den ena bilen fått köra av vägbanan, kanske rakt på våra arbetare.

Vid vägen jobbar flera lag med räckesmontörer. Deras arbetsplats ligger bara några meter från den trafikerade vägen. Räckesmontören Elvis Kararic berättar om hur en stackars äldre dam var tvungen att köra rakt in i vajerräcket och fastnade med bilen.

– Det hände vid en omkörning. Men det kunde ha gått värre. De två bilarna hade kört rakt på varandra, front mot front, om damen inte kört av vägen.

Men det märks också tydligt att arbetarna försöker tänka bort trafiken. Trafikljudet är öronbedövande. De har kraftiga hörselskydd och är uppslukade av sitt arbete. De kan inte ständigt spana mot vägen för att se om något fordon är på väg in mot kanten.

– Vi ser inte allt som händer. Men när vi tittar upp så märker vi att folk i allmänhet kör fort, säger räckesmontören Tobias Enander.

Men de flesta arbetare som VLT talar med anser att de farligaste omkörningarna sker på kvällen.

Spåren syns när jobbarna kommer till arbetet på morgonen. Vajerräcken är nedkörda, stolpar är böjda.

– Vi lagar hela tiden. Men det är ständigt nya bilar som kör av vägen och in i vajrarna, berättar vägprojektets produktionschef Joakim Cederlund.

Det handlar mest om små olyckor, av den typ som aldrig rapporteras till polisen. Men än har ingen vägarbetare råkat illa ut på denna arbetsplats vid E 18.

– De flesta bilister sköter sig. Problemet är att det är så många fordon samtidigt på vägen. Med tanke på alla tusentals bilar och långtradare som passerar varje dygn är det tur att inte fler missköter sig, säger Joakim Cederlund.

Tung trafik. Om en slarvig bilist kör om en långtradare finns det inte en chans att komma undan från mötande trafik.

Några av olyckorna som skett

Hösten 2014 ska bygget vara klart men flera olyckor har inträffat. Här är några exempel:

* 15 november: En bil körde in i vajerräcket öster om Västerås. Vägen blev avstängd.

* 18 december: Okänd bilist kör ner tio meter vajerräcke.

* 24 januari: En trebils­krock. Ingen skadas, men bilarna måste bärgas.

* 20 februari: Tre bilar kolliderar i höjd med Bjuggsta. En person skadades.

Mer läsning

Annons