Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper mordstraff för knivdådet på Östermalmsgatan

Artikel 29 av 37
Knivdådet på Östermalmsgatan
Visa alla artiklar

Den västeråsare som stått åtalad för att ha huggit ihjäl en annan man frias från mord. Tingsrätten går inte på åklagarens linje – utan dömer 21-åringen för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Annons

Den man som har stått åtalad för mord på en 30-årig man på Östermalmsgatan den 13 november slipper ett långt fängelstraff.

Händelsen utspelade sig i ett trapphus i samband med en fest som både gärningsmannen och offret var på. De gick ut för att prata och ett bråk uppstod – enligt vittnen berodde det på att de möjligen var intresserade av samma kvinna. Den numera 21-årige mannen (vid tillfället 20 år) tog fram sin kniv i självförsvar, då 30-åringen gav sig på honom genom att ta tag i hans jacka och slå honom i ansiktet.

Tingsrätten konstaterar att både förövaren och offret har varit avsevärt berusade den aktuella natten och morgonen. Då det inte finns några vittnen till knivdådet godtar tingsrätten 21-åringens uppgifter, även om den rättsmedicinska bedömningen inte har styrkt att 21-åringen verkligen har blivit slagen.

Läs också: Live-TV: Kommentarer till Östermalmsgatan

Godtar att det rört sig om nödvärn

Om 21-åringens uppgifter stämmer, hade han också rätt att agera i nödvärn. Han har sagt att han alltid bär kniv för att kunna försvara sig. Redan att ta fram kniven, för att möta knytnävsvåld, är dock en så farlig handling att det enligt tingsrätten är oförsvarligt.

– I och med att han har tagit fram kniven så har han överträtt sin nödvärnsrätt och det är där den brottsliga gärningen börjar, säger Johan Alvner, rättens ordförande i målet.

Det finns tecken på att en kamp uppstått mellan de två. 21-åringen har påstått att han blivit klöst i ögonen och inte kunnat se var han högg med kniven. Han utdelade hugg mot halsen och kinden. Efteråt ringde han själv till 112 och berättade att han trodde att han dödat något. Polisen fann honom gråtandes med blodiga händer bredvid 30-åringen.

Tingsrätten anser inte att det inte är säkerställt att 20-åringen hade för avsikt att döda 30-åringen, eller att han ens varit likgiltig inför att det skulle kunna ske. Därför döms inte mannen för mord.

– Att skada någon på det sättet blir grov misshandel, och genom handlingen orsakar han av oaktsamhet personens död, och det är alltså de brott han döms för, säger Johan Alvner.

Kommer att överklaga

21-åringen döms alltså för grov misshandel och grovt vållande till annans död till ett fängelsestraff på två år. Straffet är sänkt på grund av han vid gärningen var under 21 år. Han ska också betala ungefär 157 000 kronor i skadestånd till den döde mannens anhöriga och till dödsboet.

Åklagaren kommer att överklaga domen.

– Jag vet redan nu att jag kommer att överklaga domen till hovrätten. Jag vill ha honom fälld för mord till ett mycket längre fängelsestraff, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

21-åringens försvarsadvokat Peter Lindström tycker att tingsrättens dom är välskriven, även om den inte gått så långt som han yrkat, och helt friat 21-åringen med hänsyn till nödvärnsinvändningen.

– Om åklagaren kommer att överklaga så kommer vi solklart att överklaga också så att hovrätten får pröva vår nödvärnsinvändning, säger han.

21-åringen ska vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Alla artiklar i
Knivdådet på Östermalmsgatan
Annons