Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittspårning av VRE fortfarande svår

Den resistenta tarmbakterien VRE bet sig under lång tid sig ordentligt fast på Centrallasarettet. Nu anser Socialstyrelsen att landstinget genom sina åtgärder begränsat smittspridningen - men att smittspårningen fortfarande har brister.

Annons

Sedan 2008, då 109 patienter smittades av VRE, har bakterien varit ett problem på Centrallasarettet. I april i fjol gjorde Socialstyrelsen, efter en Lex Maria-anmälan, ett besök på sjukhuset, men var inte nöjda med hur ledningen hanterat smittutbrottet.

Därför gjordes ett uppföljningsbesök i oktober.

Nu konstaterar Socialstyrelsen att den smittökningen som fanns på sjukhuset i juni bland annat berodde på en patient som smittade flera andra, brister i städning och hygienrutiner. Enligt myndighetens rapport har hygienfrågorna det senaste året fått en ökad tyngd och att ansvarsförhållanden i sjukhusorganisationen förtydligats. Däremot finns det enligt Socialstyrelsen fortfarande oklarheter i ansvarsförhållanden när en smittspridning uppstår samt att man inte i landstingets datasystem kan smittspåra vilken sängplats en smittad patient har haft.

Mer läsning

Annons