Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön gömmer elskåpen

Snö som plogas och skottas bort från vägar och trottoarer hamnar på platser där det ställer till andra problem. Mälarenergi kommer inte åt elskåp och elstationer. Ett strömavbrott kan vara onödigt länge när Mälarenergis folk inte kommer in för att åtgärda felet.

Annons
Snötäckt. Mängder av elskåp är totalt överskottade med snö.

Elskåpen försvinner i snöhögarna och stora mängder snö ligger för dörrarna till elstationer. Om det blir strömavbrott måste Mälarenergi först försöka ta bort snön som ofta ligger högt upp längs dörrarna.

I vissa fall täcker snön även för ventilationen. Temperaturväxlingar gör att snön smälter och fryser och det kan vara hopplöst att komma in och åtgärda elfelet.

Mälarenergi har kontaktat Västerås stad och Mimer som nu ser över och skottar bort snön vid elskåp och elstationer. Villaägare och bostadsrättsföreningar tänker säkert inte på detta och Mälarenergi vill att det ska vara snöfritt runt skåp och stationer. Ingen vill drabbas av elavbrott någon längre stund.

Plogbilarna kan lätt missa att det finns ett elskåp vid vägkanten och då köra sönder det. Hittills har 8–10 elskåp drabbats av strömavbrott när de körts sönder.

Ulf Carlson, driftsingenjör på Mälarenergi elnät, är orolig för de elskåp som bara skadats lite och inte orsakat något strömavbrott. Ulf Carlson menar att det kan vara förödande om barn leker i snön på ett elskåp.

– De petar i det mesta och de ska absolut inte leka på elskåp, säger han.

Mälarenergi vill ha allmänhetens hjälp att rapportera om de ser trasiga elskåp. Ring Mälarenergis felanmälan på telefon 18 19 00.

Mer läsning

Annons