Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön röjd - tågen går

(Uppdaterad 16.25) Tisdagen var första dagen på mycket länge med få inställda tåg och få svåra förseningar på tågen kring Västerås.

Annons
Snöröjt. En växel på bangården vid SJ:s stora depå i Hagalund norr om Stockholm har just röjts så att bland annat intercitytågen i bakgrunden kan komma iväg. FOTO: SCANPIX

Det beror främst på att Banverket och dess underleverantörer röjt undan mycket stora snömängder från järnvägen, samtidigt som temperaturen inte varit så låg att många tåg frusit sönder.

Banverket meddelar att situationen för Stockholmsområdet stabiliserats så att Stockholms Lokaltrafik nu kan köra pendeltåg i full omfattning. Därigenom behöver inte tågen Stockholm-Västerås och omvänt påverkas.

På sträckan Uppsala-Sala-Västerås och omvänt kommer under de  kommande veckorna ett fåtal tåg att vara fortsatt inställda. Se faktaruta här intill.

Ett orosmoln som finns kvar är att situationen på sträckan Herrljunga-Skövde i Västra Götalands län fortfarande inte stabiliserats. Det kan innebära förseningar för intercitytågen Göteborg-Västerås-Stockholm och omvänt.

Dessutom lider fortfarande flera andra järnvägssträckor av stora problem - så den som ska resa långt gör klokt i att studera både Banverkets och SJ:s trafikinformation på nätet för att se om tågen på andra håll i Sverige går enligt tidtabell.

För godstrafiken är situationen fortfarande allvarlig. Försenad snöröjning av Hallsbergs rangerbangård gör att godstrafiken mellan ett 60-tal svenska orter har försvårats avsevärt.

Godstransportföretaget Green Cargo ser mycket allvarligt på situationen eftersom deras kunder - många industrier - tvingats dra ner produktionen.

Mer läsning

Annons