Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöoväder hotar

Mellan 15 och 20 centimeter snö väntas i Västmanland till onsdag kväll. Nu utfärdar SMHI en klass 1-varning.

Annons
På onsdagen kan det bli besvärligt i trafiken. Foto: Scanpix

Snön i kombination med frisk, sydvästling vind riskerar leda till snödrev, vilket Vägverket tror kommer att orsaka stora trafiksvårigheter i Mälardalen.

Enligt Vägverket är man dock väl utrustade för det väntande snöövädret med 69 tillgängliga plogbilar i Västmanland, av vilka 24 stycken kan salta vägarna.

Både SMHI och Vägverket uppmanar till försiktighet i trafiken.

- Det värsta med drivbildning är att man kan ploga och vägen snöar ändå igen bakom plogbilen. Det bygger på ganska fort och det kanske man inte tänker på som trafikant, för det kan vara fritt på vissa sträckor, säger Thomas Andersson på Vägverket till TT.

Han råder dem som måste ge sig ut på vägarna att vara beredda på att bilen i värsta fall kan fastna i snön.

- Ta med snöskyffel och varma kläder.

Däremot kommer det inte att bli speciellt kallt. Lågtrycket för med sig mildare luft och temperaturerna kommer att ligga kring några få minusgrader.

Hittills har januarivädret varit kallt och torrt. Men frånsett enstaka köldknäppar har det inte varit fråga om någon riktigt rekordkyla. I alla fall inte när man sammanfattar hela månaden.

- Inledningsvis, över trettonhelgen, var det väldigt kallt i hela landet. Men sedan har det jämnat ut sig och vi har ett litet överskott i norra Norrland. I resten av landet har det varit kallare än vanligt, framför allt i norra Dalarna, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Mer läsning

Annons