Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen kritiseras efter barns vård

Socialnämnden i Västerås har fått kritik 16 gånger för samma barnavårdsärende. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg ytter-ligare kritik.

Annons

Efter att ett barn omhändertagits av de sociala myndigheterna har olika omständigheter kring saken kritiserats 16 gånger av flera myndigheter.

Bland annat har Socialstyrelsen, JO, länsstyrelsen och Kammarrätten kritiserat socialnämnden i Västerås.

Nu riktar också Inspektionen för vård om omsorg, IVO, allvarlig kritik mot nämnden. Den ena av barnets föräldrar har kontaktat inspektionen med uppgifter om hur nämnden har beslutat kring barnet och bemött föräldern.

IVO ser mycket allvarligt på att socialnämnden inte har dokumenterat tillräckligt vad som har hänt. Det gör ärendet svårt att granska. Men IVO kan ändå konstatera att nämnden har brutit mot lagens krav.

”Nämnden har under en period begränsat umgänget med AA utan att ha fattat ett beslut”, skriver IVO.

Socialnämnden kritiseras också för att ha låtit bli att informera föräldern om beslut kring barnet, och för att inte ha berättat om förälderns rätt att begära omprövning av beslut.

Bristerna i dokumentation får allvarliga konsekvenser.

”Det innebär att IVO vare sig kunnat granska om umgänget utformats ifrån barnets bästa eller om nämnden agerat likvärdigt och opartiskt”, skriver IVO.

Mer läsning

Annons