Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen ska granskas

Varför får Socialtjänstens barn- och ungdomskontor i Västerås så många klagomål? Nu ska Socialstyrelsen granska kontoret för att leta ”systemfel” eller andra förklaringar.

Annons

Inom några veckor ska tjänstemän från Socialstyrelsen fördjupa sig i ett 30-tal barn- och ungdomsärenden som handlagts i Västerås.

–Det är en omfattande tillsyn som kan ta några dagar, säger Maria Jansson vid Socialstyrelsen i Örebro och en av tre inspektörer som kommer till Västerås.

Redan i maj berättade VLT om att Socialstyrelsen reagerat på de många klagomålen mot barn- och ungdomskontoret i Västerås. Nu går myndigheten vidare med en granskning.

–Tillsynen bygger på klagomål som kommit in till oss senaste tiden. Men vi har också tidigare sett brister i Västerås och vill veta om de har åtgärdats. Vi brukar ibland göra verksamhetstillsyner om det kommit flera klagomål mot en och samma nämnd och klagomålen liknar varandra, säger Jansson och fortsätter:

–Vi ska gå igenom hur kontoret tar emot anmälningar om att barn far illa. Det finns klagomål runt det, det som vi brukar kalla passivitet, alltså klagomål om att socialtjänsten ”gör ingenting”.

–Vi kommer att titta på barnavårdsutredningar. Har man tagit ställning till de uppgifter som föranlett utredning? Har man uppmärksammat nya uppgifter som kommit in under utredning?

Vid sidan av granskningen ska socialsekreterare och familjehemssekreterare intervjuas.

–Syftet med tillsyn av den här typen är att se mönster och systemfel, säger Maria Jansson.

Staffan Jansson (S), ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås, kommenterar:

–Jag är mycket glad att vi får en tillsyn. Socialtjänsten är med sin starka sekretess en sluten enhet. Det är viktigt för rättssäkerheten att vi har ögonen på oss.

Sticker ut

Under 2010 och 2011 har Socialstyrelsen fått 29 ­klagomål på socialtjänsten i Västerås (137 000 kommuninvånare) i barn- och ungdomsärenden.

Mot­svarande siffra i Örebro (135 000 kommuninvånare) är 22 klagomål.

Men Örebro har flera ­klagomål angående vuxen­ärenden: 19 mot 13 i Västerås.

Mer läsning

Annons