Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten i Västerås ska granskas – igen

Individ- och familjenämnden fortsätter att rapportera missförhållanden. Nu ser kontrollmyndigheten IVO över nämnden på nytt.

Annons

Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) har vid flera tillfällen under de senaste åren granskat och kritiserat individ- och familjenämnden i Västerås, på grund av många missförhållanden som rapporteras därifrån.

Efter att ytterligare en lex Sarah-anmälan har gjorts, väljer IVO nu att inleda en ny tillsyn. IVO och nämnden själv konstaterar att vissa rapporterade missförhållanden, och risker för missförhållanden, kvarstår både inom samma enhet som tidigare, men också på andra enheter inom nämnden, trots åtgärder.

Läs också: Kommunens svar till IVO: Kritiken gör det svårt att anställa socionomer

Både år 2011 och 2014 riktade IVO hård kritik mot nämndens hantering av barn och unga. År 2015 hotades nämnden med vite på en miljon kronor. Det drogs tillbaka sedan förändringar gjorts, sedan kom ett nytt föreläggande om vite året därpå. Även det drogs tillbaka efter beslut från förvaltningsrätten. Kritiken har i huvudsak handlat om att nämnden varit för passiv

Läs också: IVO hotar med vite på en miljon kronor

Problemen har framför allt härletts till personalbrist. Senast i november i år lämnade kommunstyrelsen en redogörelse till IVO om de förbättringar som skett i form av utbildningar, förstärkt arbetsledning, bättre egenkontroll och nya tjänster. Dock framgick det att bemanningen inte hade ökat på grund av bristen på socionomer.

Läs också: Tvingades bo hos föräldrarna – anställd på kommunen mörkade information om våld

Läs också: Miljonböter väntar socialförvaltningen – hård kritik mot kommunen

Läs också: Västerås stad slipper miljonböter

Läs också: Kommunen använde fiktiva handläggare

Mer läsning

Annons