Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söka bygglov har blivit dyrare

Kostnaden för att söka bygglov höjdes från och med 2 maj, men nu är du också garanterad ett svar på din ansökan inom tio veckor.

Annons
Hemmafixare. Anders Hjertström sågar till brädor för att bygga blomlådor till trädgården i Örtagården. ”Vi har bott där i fyra år och håller på att fixa tomten. Vi har byggt förråd och sommarens projekt blir att bygga ett plank”, säger Anders.

Höjningen av bygglovstaxorna är godkänd av byggnadsnämnden i Västerås, men klubbas i kommunfullmäktige i slutet av maj. Den nya plan- och bygglagen gäller dock från 2 maj och just nu utreder stadens jurister om kommunen kan ta betalt retroaktivt på bygglovs-ansökningar inskickade från den 2 maj. Och höjningen, den är kraftig i flera fall.

Till exempel höjs avgiften för att söka bygglov för ett plank 138 procent, från 990 kronor till 2360 kronor. Avgiften för ett bygglov för ett bostadshus på 180 kvadratmeter höjs med 33 procent till 21370 kronor.

Anledningen till höjningen är merarbetet som den nya lagen resulterar i, enligt Vesna Kranjec, byggnadslovschefen i Västerås.

– Vi kommer få 30 procent merarbete. Till exempel ska vi nu också titta på lämplighet, om en bostad är lämplig som just bostad, säger hon.

Den nya handläggningstiden, där kommunen måste ge ett svar inom tio veckor från det att de fått en fullständig ansökan, är hon inte orolig för.

– Det klarar vi absolut. Men vi har också rätt att förlänga med tio veckor om det behövs.

Hon ser fördelar med den nya lagen.

– Det blir tydligare och nu kan folk planera mycket bättre.

En förändring i lagen är också att nu vinner ett bygglov laga kraft fyra veckor efter att det kungjorts i Post- och inrikestidningar.

Vill någon överklaga ett bygglov, till exempel en granne, har de bara fyra veckor på sig efter att det kungjorts.

– Tidigare har man kunnat överklaga hur länge som helst, även efter att ett hus är klart, säger Vesna Kranjec.

Fritidssnickare. Ingemar Blom som bor i hus i Kolbäck letar efter bra trall för att bygga altan. ”Det är ett av sommarens delprojekt. Nästa blir en badtunna. Det är ett jobb som bara pågår och pågår”, säger han.

Mer läsning

Annons