Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Hjärtpatienter

Drabbad av vänstersidigt skänkelblock? Inte lätt att veta. Men nu finns hjälp att få - på Centrallasarettet.

Annons

Med en ny, uppmärksammad metod som räddar och förlänger hjärtsjukas liv står Västeråsläkarna Stefan Wiberg och Azad Dilan redo.  Nu vill de ha tag i patienterna. De vet att de finns där ute - det gäller bara att hitta patienterna.

De söker de personer som har svår hjärtsvikt i kombination med en viss typ av retledningshinder på sitt vilo-EKG. Det kallas vänster-sidigt skänkelblock. Inget man själv går omkring och har riktig koll på, förmodligen.

Men Wiberg och Dilan hoppas att familjeläkarna ute på vårdcentralerna ska hjälpa till att identifiera patienterna.

De hjärtsviktspatienter de söker lever sannolikt just nu i tron att om alla de mediciner de äter inte hjälper, så finns inget mera att göra åt dålig ork och andfåddhet. Kanske även deras familjeläkare lever i den tron. Men det finns mer att prova.

Det handlar om en ny form av pacemaker¬behandling som kallas CRT, och vänder sig till en helt ny kategori patienter.

–  De behöver inte ha långsam puls, men de har svår hjärtsvikt och problem med orken, de blir andfådda, orkar till exempel inte gå långt. Dessutom har de skänkelblocket som innebär att hjärt-kamrarna pumpar lite i otakt, säger Wiberg och illustrerar med sina händer ett hjärta som går i tvåtakt.

De är snabba att tillägga: den som händelsevis vet om att hon eller han går omkring med ett skänkelblock och känner sig fullt frisk, ska inte oroa sig. Skänkelblock kan man leva med. Men ihop med hjärtsvaghet är det problem.

Läs mer om den nya operationsmetoden i lördagens VLT.

Mer läsning

Annons