Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökte psykvård två gånger – tog sitt liv

En man sökte hjälp två gånger hos psykakuten i Västerås och sade till en sköterska att han var självmordsbenägen. Han remitterades till primärvården – och tog sitt liv.

Annons

Västerås. Landstinget Västmanland anmälde efter självmordet händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

IVO har nu granskat händelseförloppet, journalföringen och de åtgärder som vidtagits och anser att landstinget måste vidta flera åtgärder och redovisa dessa till IVO senast vid månadsskiftet februari-mars.

Inspektionen anser att vårdgivaren till viss del utrett händelsen, men pekar på flera punkter som är oklara. Dels anser IVO att dokumentationen kring beslutet att vid båda tillfällena då patienten sökte vård hos psykakuten låta honom följas upp inom primärvården. Dels framgår inte av journalen om någon journalkopia eller remiss skickades till primärvården, inte heller om primärvården bekräftade att de övertog vården av patienten.

Dessutom saknar IVO i journalerna de uppgifter som förekommit muntligt om att patienten skulle bo hos en närstående och därför inte kunde vara inneliggande för vård – en väsentlig uppgift.

Vidare saknas journalanteckningar om hur läkarna beaktat de uppgifter som patienten framförde till en sjuksköterska om att han var självmordsbenägen.

Mer läsning

Annons