Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen lockar till uteserveringar

De sista dagarnas vackra väder har gjort att man ser allt fler människor sätta sig på bänkarna i centrum och vända näsan mot solen. Snart är det också dags att slå upp dörrarna för stans uteserveringar.

Annons
Njuter. Sofie Åkerman och Hanna Holmgren passade på att ta en fika i solen tillsammans med många andra på Kajens Café på torsdagseftermiddagen.

Antalet uteserveringar blir 63 stycken i centrum i år men det är inte spikat till hundra procent ännu.

– Av dem är det tre helt nya etableringar. De som är nya är de som ligger bredvid den nya Filmstaden i fastighetsdelen, säger Monica Westlund, projektledare på Tekniska nämndens stab.

Har det blivit lite lättare att få tillstånd nu än vad det har varit tidigare?

– Ja, vi är lite mer flexibla nu. Öppettiderna för en uteservering har ändrats från 30 april till 1 april och så får man ha kvar serveringen till den 31 oktober i stället för den 30 september. Det har ju varit lite av brittsommar ett antal år, säger Monica Westlund.

Anledningen till att uteserveringarna har växt i antal tror Monica Westlund beror på att vi svenskar börjar få mer kontinentala vanor.

– Vi vill sitta ute och äta och dricka lite vin eller öl. Det är någonting vi har tagit till oss och har blivit en kultur i Sverige i dag. Vi lever på ett annat sätt, säger Monica Westlund.

Inne i centrum lyser fortfarande restaurangernas uteplatser med sin frånvaro. Det är endast Varda som hade påbörjat arbetet med att sätta upp sin uteplats.

Nere i hamnen var det dock nästan fullsatt ute på Kajens Cafés fasta uteplats.

– Vi satte ut våra utemöbler för två veckor sedan, men det är bara när solen skiner det är så här fullt, säger Domenik Polosi som arbetar på Kajens Café.

Antalet uteserveringar ökar

Antalet uteserveringar i Västerås år 2007 var 39 stycken. Sedan dess har det skett en successiv ökning till i dag då det finns 63 stycken. Tre nyetableringar har tillkommit i år utmed Smedjegatan i anslutning till nya Filmstaden och på Smedjegatan 15 intill Global Living.

Mer läsning

Annons