Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soligast i Västerås

Juni månad har varit ovanligt blöt i år. Totalt har det hittills i Västerås regnat nästan 79 millimeter. Normalt sett brukar det regna i snitt 50 millimeter i juni.

Annons

– Det har regnat mycket för att vara juni. Ett par riktiga skyfall till innan juni är slut och vi slår rekordet, säger Hans Bengtsson, SMHI.

Regnrekordet för juni månad ligger i Västerås på 113 millimeter och är från 1956. Men juni brukar i regel vara en torrare månad jämfört med juli och augusti. Det beror på att luften inte hunnit värmas upp ordentligt.

– Det är den varma luften som ger de stora åsk- och skyfallen. Och det är i dessa skyfall som den rikliga nederbörden kommer, säger Hans Bengtsson.

Inför midsommarafton ser dock läget lite bättre ut. Under dagen väntas växlade molnighet och en hel del solchanser. Temperaturen kommer att ligga någonstans mellan 18-20 grader.

– Västerås ser ut att ligga bäst till i landet när det gäller solchanser. Detta eftersom regnet som kommer in från västkusten inte beräknas nå östra Svealand förrän natten mot midsommardagen, säger Erik Rindeskär, meteorolog, Foreca.

Mer läsning

Annons