Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarförare farligare än rattfulla

Fler kör rattfulla under sommaren. Men det är ovana bilförare som står för de största riskerna, anser polisen.

Annons

Under sommarmånaderna är det fler bilister ute i trafiken. Det gör att antalet personer som kör onyktra också ökar.

– Vi genomför fler alkoholkontroller under sommaren. Det gör att vi når fler alkoholpåverkade förare, säger Jörgen Bergfast, chef för polisens trafikavdelning i Västmanland.

Den första januari 2012 kom en ny rattfyllerilag. Nu räcker det med att ha 0,2 promille alkohol i blodet för att bli av med körkortet och dömas för rattfylleri. Under 2011 blev 26 596 personer av med sitt körkort på grund av rattfylleri. Det innebär att Transportstyrelsen återkallade hela 43 procent fler körkort 2011 jämfört med 2010. I år räknar den svenska polisen med att göra cirka 2,5 miljoner alkoholkontroller.

Under perioden april till september kör fler än någonsin alkoholpåverkade. Det beror på att människors vanor ändras under semestertider. Längre och ljusare dagar kombinerat med mycket fritid och en förhöjd alkoholkonsumtion gör att folk blir mer benägna att chansa och ta bilen.

– Vi vet att fler kör rattonyktra under sommaren men det är inte där som säkerhetsriskerna främst ligger. Det är farligare med sommarförare som inte kört på flera månader, säger Jörgen Bergfast.

Mer läsning

Annons