Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvikarie länsade åldrings konto

Sommarvikarien på äldreboendet använde en åldrings Visakort och handlade för närmare 36 000 kronor. Men enligt domstolen är det inte bevisat att det är ynglingen som stulit kortet.

Annons
22-åringen gjorde flera uttag från åldringens konto.

22-åringen döms nu för bedrägeri men frias för egenmäktigt förfarande (stölden). Straffet blir villkorlig dom.

Brottet skedde sommaren 2011 och upptäcktes av åldringens syster. Hon var den som skötte mannens ekonomi och en dag när hon kom till äldreboendet var Visakortet borta. Sommarvikarien hade då synts på jobbet en kväll när han inte var i tjänst. Enligt en ur personalen såg hon vikarien komma ut från mannens rum – utanför stod en kompis som hon uppfattade ”stod på vakt”.

Hon frågade vad de gjorde där och vikarien sa att han letade efter samordnaren eftersom han inte visste hur han skulle jobba, han hade inte fått något schema.

Ynglingen nekar till att ha tagit mannens kort. Däremot erkänner han att han tagit ut pengarna på. Han hade fått det av en äldre bekant – och vikarien trodde att det var hans. Kompisen kunde dock inte hämta ut pengar själv eftersom han var efterlyst. För varje uttag om 5000 kronor skulle ynglingen få 1000 kronor själv. I ett fall var betalning ett par skor.

Mannen på äldreboendet hann avlida innan utredningen var klar. 22-åringen ska därför ersätta dödsboet med de förlorade pengarna.

Mer läsning

Annons