Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOS Alarm - mitt i stan

Västeråsarna får lära sig hur man räddar liv när SOS Alarm är i stan.

Annons
Övning. Fatima Jesilovic provar på hjärt- och lungräddning på en övningsdocka under överinseende av sjuksköterskan Helena Borg. FOTO: TONY PERSSON

– Kunskapen är väldigt låg och vi har nytta av den både som privatpersoner och i arbetslivet, säger Karin Thuneberg, platschef vid SOS Alarm i Västerås.

Ambulans, räddningstjänst och polis står på Stora torget för att visa upp sina fordon och besökarna får även chansen att provsitta dessa.

I Sigmagallerian kan besökarna lära sig om hjärt-lungräddning och lyssna på hur ett SOS-samtal kan låta.

–Många är på väg någonstans, men stannar upp när vi säger att det är information om 112, säger Karin Thuneberg.

Enligt Helena Cederberg, SOS-operatör, är det många larmare som lämnar olycksplatsen. Något som ställer till det för räddningspersonalen:

–Det kanske åker ut för många till olycksplatsen och då kanske hjälpen egentligen behövs någon annanstans, säger Helena Cederberg.

Larmcentralen har ett verktyg som gör att de kan lokalisera vart en person ringer ifrån. Om larmaren lämnar olycksplatsen kan det bli svårt för larmtjänsten att hitta den.

–Tar man larmarens mobilposition kan man få fel om vart olyckan har skett. Vi uppmanar alla att stanna vid en olycksplats även om man kanske inte vågar gå fram, säger Helena Cederberg.

Räddningspersonalen är på plats fram till klockan 17 i dag.

Mer läsning

Annons