Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara watt när stan blir svart

Tio kronor i månaden. Det är vad du kan spara om du blir bättre på att släcka lampor. Kvällens Earth hour handlar om att tänka till för miljöns skull.

Annons

För sjätte gången anordnas manifestationen som ska få världens ledare att uppmärksamma klimatfrågan. Förra året deltog 135 länder och varannan svensk slog av strömmen. Mellan klockan 20.30 och 21.30 i kväll är det dags igen.

Bror Larsson är driftschef på Mälarenergi elnät AB och säger att aktiviteter som Earth hour behövs för att människor ska tänka till.

– Det är inte ofta folk reagerar över att vi slösar energi i hemmet. Elen bara finns där i väggen, då tänker man inte på att släcka.

En timme gör inte mycket för elräkningen, men han tycker ändå att det kan vara bra att tänka på ordspråket ”många bäckar små...”.

– Att använda 10 procent mindre el gör inte stor skillnad för den enskilde, men totalt på nio miljoner människor blir det en otrolig vinst för Sverige och miljön.

I Västerås kommer man, precis som tidigare år, att släcka Stadshuset och tornet i kraftvärmeverket.

– Vi vill visa att Västerå stad också deltar i manifestationen. Vi vill väcka liv och engagemang, säger Anna Malmström, energi- och klimatrådgivare på kommunen.

Hon säger att de flesta känner till Earth hour och att man från kommunens sida mest vill påminna om manifestationen.

– Det viktiga är att fundera över vad man kan göra för klimatet i vardagen.

Mer läsning

Annons