Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spark bäst på Mälarisen

Mälarens is är stabil på många håll men njutbar nästan bara för sparkåkare. Läs först vad VLT:s rapportörer har att säga om isläget inför helgen.

Annons

Uppgifterna från rapportörerna samlades in under fredagen. Tänk på att regn och mildväder påverkar isläget.

1. Hamnen, Rolf Ericson: Isen har försämrats lite men håller fortfarande att gå på. Ytan är bedrövligt dålig med slask, överis och vatten. Det är bäst att stanna på land. Om du ändå ger dig ut så se upp vid båtrännorna och hamnbassängen. Bygget vid Lögarängens strand är väl avspärrat.

2. Lövudden, Bengt Andersson: Tråkig och svårbedömd is av olika kvalitet. Jag hittade dock inga svagheter. Välj hellre annat område för isvistelse. En blandning av stöpis, ej genomfruset slask, vit snöis och fin hård kärnis.

3. Fullerö, Daniel Eriksson: Isen är oförändrad sedan förra veckan, 15–20 cm. Det ligger fläckar med snömos. Håll uppsikt vid råken. Det kan bli spänningar i isen när det blir varmt. Sparkföre.

4. Öster Mälarstrand, Ola Kasimir: Isen är stabil och över 10 cm tjock. Varning dock för viadukterna under den yttre vågbrytaren till småbåtshamnen utanför Öster Mälarstrand. Håll även avstånd från badholmsbygget vid nya färjeläget. Där pågår muddringsarbete som kan orsaka underfrätning av isen, området är avspärrat. Åk inte för nära båtrännan. VIP:s skridskobana på Västeråsfjärden är väl åkbar.

5. Almö-Lindö, Hans Sjöberg: Norr om Rågsäcken mot Björnön 8–9 cm. Resten mot Almö-Lindö cirka 10 cm. Norr om ön är isen bra. Ytan är porös, bland annat med dubbelis. Lämpar sig bäst att åka spark på.

6. Ridöfjärden, Michael Präckel: Isen är oförändrad. Den är inte så njutbar att åka på men hållbar. Den är knagglig med stöp, delvis mjuk och med vattensamlingar.

7. Tidö-Lindö, Per Tengström: Isen är fortfarande stabil på Asköfjärden och Fulleröfjärden. Det är ingen fara än, men om det får nöta på över helgen med regn och blåst kan det bli farligt. Var försiktig. Isen är skrovlig, bäst för spark. Blacken avråder jag helt ifrån.

8 och 9, Kärrbo och Kungsårafjärden, Peter Björklund: All snö är nedsmält, blank-is, 12–15 cm. Kärnisen har inte så bra kvalitet. Sparkföre. Varning för farleden och Aggarösundet.

10. Fagerön, Per Vidlund: Isen försämras. Råk från norra Fagerön mot Ängsö. Isvana och isdubbar rekommenderas.

11. Långholmen, Jan Vidlund: Isen är i stort sett oförändrad, det har inte hänt så mycket med den under veckan. Men det regnar och är mycket vatten på isen som är ungefär 15 cm. Isvana behövs. I Skurusundet börjar isen bli dålig. Varning för farleden.

VLT:s israpportörer. Från vänster Michael Präckel, Hans Sjöberg, Jan Vidlund, Ola Kasimir, Daniel Eriksson, Rolf Ericson, Peter Björklund, Bengt Andersson och Per Tengström. På bilden saknas Per Vidlund.

Mer läsning

Annons