Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav hotar patienternas hälsa

Nästan bara cancer-patienter får idag komma på återbesök. Landstinget har inte tid och pengar för de andra. Och nu ska ytterligare 180 miljoner sparas.

Annons
Talar klarspråk. Läkaren Lars-Olof Svensson anser att man nu måste börja välja bort patienter, om landstinget ska spara mer. ”Vad är det man ska dra ner på? Vilka patienter är det som vi inte ska behandla? Det är det beslutet som måste tas, och det beslutet vill nog ingen ta,” säger han.

Den dystra bilden ger läkaren Lars-Olof Svensson, huvudskyddsombud i Västmanlands läkarförening och läkare på kvinnokliniken på Centrallasarettet.

I lördags skrev VLT om att Arbetsmiljöverket hotade landstinget med vite om de inte förbättrade arbetsvillkoren för personalen på de tre kirurgklinikerna. Arbetstempot bedömdes hota hälsan för både patienter och personal.

VLT nådde igår huvudskyddsombuden för Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal. Läkaren Lars-Olof Svensson gav den tydligaste kommentaren:

– Att det blev lite akut denna gång var neddragningen av de tio extraplatserna på kirurgen, men jag ser det i ett vidare perspektiv. Det finns extrema sparbeting i landstinget, som enligt läkarföreningen är fullkomligt orealistiska. De baserar sig mest på önsketänkande och inte på verklighet. Jag tror inte att beslutsfattarna tror på det själva.

– Vi opererar patienter, men det finns inget utrymme för att ta in folk på återbesök. Förr kom man tillbaka efter en månad, men i dag är det bara cancerpatienter som får det. Så har det varit i flera år.

Enligt Lars-Olof Svensson finns det i stort sett ingen luft i landstingssystemet. Det går inte att spara mer.

Janí Stjernström, skyddsombud på Vårdförbundet, uttrycker sig något försiktigare:

– Vi måste se till att vi inte har personal och patienter som far illa i vår verksamhet.

Mer läsning

Annons