Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav oroar äldre på Råby

Råby mötesplats är en av flera som ska spara pengar. Det oroar besökarna.

Annons

– Mötesplatsen är mitt andningshål. Utan den skulle jag bli en ensam pensionär som bara sitter hemma, säger Birgitta Forsberg, som besöker mötesplatsen.

En handfull pensionärer har samlats i Råby centrum för att lösa korsord och prata. Alla vittnar om mötes-platsens sociala betydelse. Motionsgymnastik, inomhusbangolf och berättarkafé är några av många regelbundna programpunkter.

Besöksantalet varierar, som mest kommer närmare hundra, när det är allsång.

Hur mycket aktivitet det blir framöver vet ingen. Politikerna har beslutat om besparingar. Råby mötesplats får 400 000 kronor om året i stället för 700 000.

Korsordsgänget befarar att mötesplatsens enda anställda, samordnaren Gudrun Engström, får minskad arbetstid och därför inte hinner ordna aktiviteter.

Carin Lidman (S) är äldrenämndens ordförande. Hon beklagar besparingen: mötesplatserna fyller en viktig roll, tycker hon.

Men pengarna räcker inte, bland annat för att hemtjänsten har blivit mycket dyrare.

Hon hoppas ändå att de som besöker mötesplatserna inte ska behöva drabbas och att aktiviteterna kan fortsätta med föreningars hjälp.

För Råbys del ser hon möjligheter för personalen att samarbeta med Bäckby mötesplats. Det betyder inte att de äldre ska behöva byta mötesplats, understryker hon.

Korsordsgänget tvivlar på att föreningar kan hålla i gång aktiviteterna utan samordnaren Gudrun Engström.

– Hon är spindeln i nätet, utan henne spricker det, tror Birgitta Forsberg.

Sparar 2,3 miljoner i hela stan

Stans 16 mötesplatser

får sammanlagt 2,3 miljoner kronor mindre nästa år:

9 miljoner hädanefter.

Pengar fördelas också

om mellan mötesplatser. Oxbacken och Herrgärdet får mer pengar, eftersom de har bra kommunikationer och kan nås av många.

En mötesplats tas bort: den på Gideonsberg.

Västerås mötesplatser skapades 2005 för att äldre ska ha en plats att träffas på. Det ska öka tryggheten och viljan att bo kvar hemma i stället för att flytta till ålderdomshem.

Mer läsning

Annons