Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparsamt med pynt inför Halloween

Vill man fira Halloween kan man göra det lite när man vill under de sista veckorna i oktober. Men i Västerås märks inget överflöd av Halloweendekorationer ute i affärerna.

Annons
Leksaksbutiken i Igorgallerian satsar på spöklik maskeradutstyrsel inför Halloween.

Blombutikerna Blomgaraget och Mästerblomman i Västerås låter sig dock inspireras av Halloween. Bland annat görs särskilda planteringar och det karvas en del i pumpor.

–Vi leker lite med pumpor och pyntar lite, säger Lena Jönsson som äger Mästerblomman.

Halloween inträffar egentligen måndagen före allhelgonahelgen, den 31 oktober. Men i Sverige brukar man fira både helgen innan och efter.

- Vi pyntar lite med spindelnät och spindlar. Det blir lite spöklikt och lättsamt till skillnad mot nästa helg då det blir gravstensutsmyckning och kransar, säger Pia Ganebro som är butiksansvarig på Blomgaraget i Västerås.

De stora matbutikerna gör inga stora förändringar inför Halloween men märker av vissa skillnader.

–Vi säljer många fler pumpor och maskeradkläder. Vi pyntar inte särskilt mycket men någonting brukar vi göra, säger Torbjörn Kvist som är butikschef på Ica Maxi Erikslund.

I den nya butiken Citygross på Erikslund finns en stor halloweeninspirerad avdelning vid ingången till affären.

–Vi har pumpor och maskeradkläder och alla möjliga prylar. Bageriet gör också speciella pumpatårtor av marsipan, säger Thomas Samuelsson som är butikschef på Citygross.

På Åhlens i city gör man ingenting särskilt inför halloween. Det finns ett ställ med ljus och lyktor till försäljning men ingen utsmyckning av butiken eller andra särskilda varor. Inte heller på Hemmakväll gör man något särskilt, men det brukar bli mer försäljning av godis enligt butikschefen Joanna Medford.

Enligt branschorganisationen Svensk handel är det framförallt varor inför allhelgonhelgen som säljer mest. Uppgången syns i försäljningen av mat, blommor och gravdekorationer.

– Halloween har idag en mindre betydelse för handeln, men inom vissa branscher, som leksaker, godis och utklädnad, går försäljningen fortfarande bra, säger Meta Troell, omvärldsbevakare vid Svensk handel i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons