Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårvagnar på stans gator – om 15 år

I Malmö och Lund planeras det för spårvagnar och de rödgröna partierna i Västerås vill också gärna se spårvagnar rulla fram på gatorna i stan.

Annons

– Spårvagnar är både miljövänliga och effektiva, har hög kapacitet, får in fler passagerare och kan köra med hög turtäthet, säger Carin Lidman (S)

Kommunstyrelsen har gett i uppdrag till stadsledningskontoret att tillsammans med berörda nämnder inleda en förstudie om spårvagnstrafik i Västerås.

Men det handlar om en ganska lång process innan det kan bli verklighet. Ungefär 15 år räknar politikerna med att det kan ta från idé till trafikstart

– Vi måste utgå ifrån dagläget och planera för framtiden, få fram prognoser på resande strömmar, stadsbyggnad, social hållbarhet. Vi måste även titta på vilken sträckning som är bäst att börja med och finansieringen. Det är grundförutsättningarna. I Stockholm började de med ett stråk och det är väl lämpligt att i så fall starta med även här, säger Carin Lidman (S).

Förutom att kommunpolitikerna har tagit del av erfarenheter från planeringen av spårvägar i Lund och Malmö är de med i Spårvagnsstäderna, en intresseförening för att utveckla spårvägstrafiken.

Mer läsning

Annons