Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadens brakmiddagvar skattebefriad

En stor middag för Västerås politiker och tjänstemän med vin, likör och mat. Den kostade skattebetalarna sammanlagt 1 300 kronor per middagsgäst.

Annons

Går det ihop med Västerås stads restriktiva policy för representation?

Skattetekniskt var däremot middagen, som avslutade den förra mandatperioden, helt enligt skattereglerna.

– Det låter mycket, men representation i samband med avtackningar är normalt ingenting som är skattepliktigt, bekräftar Björne Sjökvist, skattedirektör vid Skatteverket.

Den 6 december avåts den stora middagen, med 77 inbjudna politiker och tjänstemän, på Tidö slott. SVT:s Västmanlandsnytt fick ett exemplar av trerättersmenyn, som bland annat bestod av skaldjurssoppa med parmesanstänger, ugnsstekt vildsvinsfilé och en parfait med vit choklad. Till detta serverades viner och likör.

VLT har studerat Västerås stads skrift Riktlinjer för representation från 2009, där det står att man ska vara mycket ”restriktiv” med vidlyftig representation och alkoholservering. Hur går det ihop med den stora dyra middagen? Varken Ulla Persson (S) eller Elisabeth Unell (M), som båda var inbjudna, ser några problem.

– Vi är restriktiva. Det här var ju ett speciellt tillfälle. Väldigt många som skulle avtackas, och flera av dem hade suttit flera perioder, säger Elisabeth Unell, tidigare kommunalråd, numer oppositionsråd.

Ulla Persson, nyblivet kommunalråd, håller med och berättar att middagen är en tradition, men att den inte alls brukar vara så dyr.

Kommer du att hålla en liknande middag efter nästa mandatperiod?

– Nej, det tror jag inte, säger Ulla Persson.

Den som attesterat fakturan för middagen är kanslichefen Karin Hjärpe. Också detta strider mot kommunens policy, som säger att attesträtten ska övergå till någon överordnad om man själv deltar i representationen. I detta fall innebär det stadsdirektören Monica Ericsson.

– Hon var inte på plats och då attesterade jag i hennes ställe. Vi försöker betala så fort vi har fakturorna så att vi inte ska drabbas av dröjsmålsränta, säger Karin Hjärpe.

Även Landstinget Västmanland höll en liknande avslutningsmiddag. Den kostade sammanlagt 155 000 kronor, det vill säga kring 1 200 kronor per deltagare, rapporterar Västmanlandsnytt.

Mer läsning

Annons