Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal hos döende - slipper fängelse

Den 54-åriga kvinnan stal smycken från döende äldre och fick nio månaders fängelse i tingsrätten. Svea hovrätt sänker nu straffet till villkorlig dom.

Annons

VLT berättade i december förra året om brotten kvinnan gjort sig skyldig till. I sin anställning på äldreboendet arbetade hon nattpass, och vid två tillfällen visade det sig att smycken försvunnit från döende kvinnor i 90-års-åldern.

Dagen efter kvinnans nattpass pantsatte hon smyckena.Kvinnan arbetar inte längre kvar på det äldreboende – Granen – där stölderna skedde och sedan kvinnan slutade har inga fler incidenter förekommit.

Tingsrätten fann att hennes brott var så grova att de motiverade ett fängelsestraff på nio månader.

Hon överklagade till Svea hovrätt som i sin dom framhåller att de anser att kvinnan är skyldig till de brott hon anklagats för; att ha stulit och pantsatt smycken tillhöriga kvinnor som varit svårt senila eller svårt sjuka och i alla händelser döende.

Emellertid finner inte hovrätten att den sortens grova stölder den tidigare ostraffade 54-åringen gjort sig skyldig till måste medföra fängelse. Hovrätten håller med tingsrätten att straffvärdet för brottet också är nio månaders fängelse – men anser inte heller att detta i sig är ett skäl att nödvändigtvis döma till fängelse.

Straffet för kvinnans del blir alltså skyddstillsyn. Eftersom hon suttit frihetsberövad i 14 dagar medan brotten utreddes låter hovrätten henne också slippa de dagsböter den villkorliga domen annars förenats med.

Mer läsning

Annons