Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftet säljer sitt skogsprojekt – men blir kvar i Afrika

Västerås stift säljer sitt stora skogsprojekt i Moçambique till ett norskt skogsbolag. Men stiftet drar sig inte ur Afrika utan blir i stället delägare i det norska bolaget.

Annons

Västerås/Oslo/Chikweti. Västerås stifts stora skogsprojekt i östra Afrika har varit mycket omdiskuterat och har tidvis haft ekonomiska problem.

Nu tas hela stiftets skogsprojekt över av det stora norska företaget Green Resources. Affären blev klar i helgen.

Men förhandlingar har pågått en tid. När VLT senast skrev om skogsprojektet sa stiftsjägmästaren Erik Ling att han snart skulle kunna presentera något ”mycket positivt”.

Norska Green Resources har stora skogsplanteringar i både Uganda, Tanzania och Moçambique. Det handlar mycket om samma typ av planteringar av samma typ som i stiftets skogsprojekt.

– Jag är glad över att vi nu hittat denna långsiktiga lösning. På detta sätt skapar vi förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling i Niassa, säger Erik Ling.

Både Västerås stift och de andra mindre delägarna i skogsprojektet får betalt i aktier i det norska bolaget. Västerås stift blir därmed delägare i ett större bolag.

Bara för en tid sedan varslade stiftets skogsbolag en stor del av sina anställda om uppsägning. Men nu är läget annorlunda:

– Man har börjat att återanställa igen, säger Erik Ling.

Mer läsning

Annons