Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för Eskilstunatågäven under torsdagen

(Uppdaterad 22.25) Alla tåg på sträckan Sala–Västerås–Eskilstuna–Norrköping kommer att vara inställda under torsdagen

Annons
FOTO: MALIN MARCUSSON

SJ meddelar sent under torsdagskvällen att man tar det säkra före det osäkra och ställer in tågtrafiken på linjen Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping som även varit inställd under onsdagen.

Orsaken är mycket märklig väderlek som medför nedisning av strömavtagarna, alltså enkelt uttryckt den del av tåget som för ner elström från kontaktledningen till tågens motorer.

- Jag har aldrig varit med om något liknande, säger SJ:s pressinformatör Ulf Wallin och förklarar:

- Det är kombinationen av fuktigt väder och kyla som gör att is bildas på strömavtagarna och tynger ner dem så de inte kan ligga an mot kontaktledningen.

Det är fel som under särskilda omständigheter och med långa mellanrum uppstår på enskilda tåg, men att det nu drabbar samtliga tåg i ett stort geografiskt område är mycket, mycket sällsynt.

Problemen började i Östergötland med pendeltågen Norrköping-Tranås och drabbade även tågen Norrköping-Eskilstuna-Västerås-Sala-Uppsala.

- Vi tar in tågen för avisning, varje avisning tar en och en halv timme. Men trettio minuter senare är strömavtagaren helt nedisad igen.

Felen har drabbat både de äldre blå X12-tågen och de moderna grå dubbeldäckarna, men framför allt X12-tågen som utgör stommen i trafiken Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping.

Ersättningsbussar kommer att finnas på plats och gå till samtliga stationer enligt särskilda turlistor. Eftersom bussarna på vissa sträckor tar mycket längre tid än tågen kan större eller mindre förseningar uppstå.

SJ har extra personal på stationerna i bland annat Västerås och Eskilstuna. Resebutikerna kommer i möjligaste mån att ha extra öppet för att hjälpa passagerare.

Mer läsning

Annons