Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp och kontroll – för viltets skull

Det var som en vanlig poliskontroll i trafiken: Du stoppas, får visa körkort och blåsa i mätinstrument. Men allt var inte som vanligt.

Annons
Informatörer. Gustaf Cederholm, NTF, Per Strömbäck, Polisen, och Peter Carlsson, Jägarförbundet skötte informationen till bilisterna.

Vid polisfickan strax norr om Kvicksund på riksväg 56 stoppades på onsdagsförmiddagen flera hundra bilister och yrkeschaufförer. Alla åkte de vidare med mer än när de stoppades.

Alla fick nämligen – i ett samarbete mellan Polisen, NTF och Jägarförbundet – ett ordentligt informationsmaterial om viltfaran så här års.

– Vi ger dem ett litet paket med broschyrer – och en isskrapa, säger Per Strömbäck, Västmanlandspolisens viltsamordnare. Tillsammans med Gustaf Cederholm från trafiksäkerhetsföreningen NTF och Peter Carlsson från Jägarförbundet, skötte han informerandet så fort bilisterna kontrollerats av några av Per Strömbäcks kolleger.

– Bilisterna har ju hört talas om viltfaran, men många tänker inte på att det är som värst just nu när älgkalvarna stöts bort av älgkorna, säger Per Strömbäck.

Som om inte det vore nog finns hjortarna, rådjuren, grävlingarna och vildsvinen att hålla reda på för bilisterna.

Uppmärksamhet i all ära – men kör man på vilt har man numera skyldighet att så fort som möjligt anmäla det för polis.

– Vi vill att folk kontaktar polis så fort som möjligt, säger Per Strömbäck.Att inte anmäla en olycka med klövvilt är numera straffbart.

Men det vållar också ett påkört och kanske skadat djur oerhört lidande.– Märk ut ordentligt var olyckan sker, vädjar Peter Carlsson, själv mycket erfaren eftersöksjägare och förklarar:

– En position på 500 meter när är ett alldeles för stort avstånd när vi ska spåra viltet.

Tidigare i veckan har polisen stått i norra länsdelarna. Under torsdagen finns de i KAK-området med kontroll- och informationskampanjen.

Mer läsning

Annons