Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor uppståndelse kring ovanlig gäst

En prärietrana siktades på tisdagen för första gången i Sverige. Många fågelskådare - enligt uppgift flera hundra - är just nu på plats vid Sörgärsbo strax söder om Hällby mellan Sala och Västerås för att få en skymt av den unika fågeln.

Annons

Den upptäcktes av naturguiden och ornitologen Daniel Green tidigare under tisdagen, när han såg den flyga lågt och kände igen den vid Fläcksjön, vid översvämningen i Sörsalbo.

- Jag har hållit utkik efter den sedan den första gången sågs i Europa för fyra år sedan, för jag förstod att den skulle ta sig norrut, berättar en glad Daniel Green.

Prärietranan lever normalt i USA, men den här har av någon anledning och på något sätt tagit sig över Atlanten. Samma fågel har flugit omkring med de vanliga tranorna och siktats i de baltiska staterna, i Norge, Finland och Danmark under fyra år – men aldrig tidigare i Sverige.

- Den har övervintrat i Spanien och passerade gränsen till Danmark i förrgår, berättar Håkan Johansson, ordförande i Club 300 för fågelskådare.

Föreningen har en hemsida där det rapporteras om fynd.

- Just nu är prärietranan 1,5 kilometer från ornitologerna så den är svår att fotografera, berättar Håkan Johansson, som har direktkontakt med flera på plats.

Daniel Green berättar att det är 39 år sedan en ny fågelart för landet sågs i Västmanland:

- Det var i oktober 1975 och också det var vid Fläcksjön. Då upptäcktes en nunnestenskvätta.

Daniel Green.

Mer läsning

Annons