Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor vattenläcka

(Uppdaterad 13.43) Igensatta dagvattenbrunnar svalde inte det vatten som forsat ned från en stor läcka i gamla vattentornet på Djäkneberget.

Annons

Läckan upptäcktes strax före klockan 6 på måndagsmorgonen.

Vattnet som letade sig ned från Djäkneberget gjorde det omöjligt att köra på Västra Ringvägen, där Kristinagatan ansluter. Polisen fick spärra av vägen från all trafik.

Även Kristinagatan stängdes av på grund av den halka som isvattensörja från vattenläckan ställde till med.

Teknik och idrott knackade bort is från dagvattenbrunnar och transporterade bort snö och slask för att vattnet skulle kunna rinna undan.

Mälarenergi lyckades vid 9-tiden stänga av en ventil som leder ut vatten från tornet. Ventilen var gammal och specialverktyg krävdes för att få bukt med den.

- Vi använder inte vattentornet på Djäkneberget för vattenförsörjning. Det finns ändå vatten i ledningarna, med ett underhållstryck för att hålla ledningarna i skick, berättar mälarenergis presskontakt Richard Folkebrant.

En normal vinter hade vattnet aldrig nått ned till Cityringen, men igentäppta dagvattenbrunnar gjorde att vattenmassorna strömmade ned längs Kristinagatan.

- Det rinner fortfarande lite vatten, men det är ingen läcka längre. Senare i vår när vädret är mer gynnsamt ska ett område grävas upp och ledningar och ventiler bytas, säger Richard Folkebrant.

Mälarenergi berättar att 25 liter vatten per sekund pumpades ut under två till två och en halv timme. Det ska ändå jämföras med de drygt 500 liter per sekund som färdas i mer moderna rör en vanlig morgon när västeråsare ska duscha och göra sig i ordning för en ny dag.

Foto: Bettina Bäck

Mer läsning

Annons