Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora problem med höga sjuktal inom kyrkan i Västerås

Den stora omorganisationen inom kyrkan i Västerås kom med ett pris: många sjukskrivningar. Sveriges Radio Västmanland rapporterar att antalet sjukskrivna fördubblats inom kyrkan på tre år.

Annons

Västerås Domkyrka med fönstren

2014 gjordes en stor omorganisation inom kyrkan i Västerås, där nio församlingar slogs ihop till en – Västerås blev landets näst största pastorat efter Malmö.

Enligt P4 Västmanland är flera anställda inom kyrkan i Västerås mycket kritiska till kyrkoledningen, vars förmåga att leda verksamheten ifrågasätts. Otydligt ledarskap ligger bakom de höga sjuktalen: 8 procent är sjukskrivna, vilket enligt P4:s undersökning är dubbel så mycket som före omorganisationen.

Långtidsfrånvaron har enligt undersökningen ökat från 30 procent till 50 procent och kostnaden för företagshälsovården har rakat i höjden – kyrkan i Västerås spenderade 1,2 miljoner kronor på hälsovård förra året.

Anställda, som inte vågar framträda med namn av rädsla för represalier, säger till P4 Västmanland att "Det känns som man har flyttats trettio år bakåt i tiden vad gäller arbetsgivarens syn på ledarskap. Den som ifrågasätter ledningen nonchaleras helt. Visst kan man framföra förslag på förändringar, men ingenting händer. Det bara tigs ihjäl."

Pastoralområdeschefen i Västerås, Johan Sköld, erkänner att det varit svårt att få omorganisationen att fungera. Till P4 säger han:

"– Det skaver lite för mycket och det finns saker som inte blev som man förväntat sig, och som påverkar den egna arbetsmiljön så pass att vi har hamnat i det här läget."

Mer läsning

Annons