Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stororder till ABB

ABB har fått sin största kraftöverföringsorder någonsin, på 700 miljoner dollar, för nätanslutning av havsbaserad vindkraft till det tyska elnätet.

Annons

Arbetet kommer att ledas och samordnas från ABB:s nya globala center ”Offshore Wind Connections” i Västerås. ABB:s enhet för HVDC i Ludvika står för systemkonstruktion av strömriktarstationerna och ABB:s kabelfabrik i Karlskrona för kabelsystemen.

ABB står också för systemdesign, konstruktion, leverans och installation av offshoreplattformen. Det nya centret i Västerås bildades så sent som i januari och har nu 40 anställda.

– Beställningen är oerhört glädjande och en god bas för oss. Vi har varit med och sålt in den här lösningen, säger Stefan Jonsson, systemområdeschef för Offshore Wind Connections.

Han uteslutet inte att fler behöver anställas tack vare den stora beställningen. Centret ansvarar för allt i från marknadsföring till leverans av kraftsystem för anslutning av vindkraftsparker ute till havs.

Det bildades för att hjälpa kunder med systemlösningar. De som jobbar här behöver en gedigen projektledarkunskap och erfarenhet av försäljning för stora projekt.

– Det handlar om väldigt stora plattformar, så vi rekryterar också personer med erfarenhet från olja- och gasindustrin, säger Stefan Jonsson.

Beställare är den tyska nätoperatören Transpower som ska ansluta flera havsbaserade vindkraftsparker i Nordsjön till det tyska elnätet. Vindkraftsparkerna planeras att tas i drift 2013 och bidrar enligt ABB till att sänka koldioxidutsläppen med tre miljoner ton.

Mer läsning

Annons