Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålning inom gränsvärdena

Ingen av de anställda på Westinghouse har utsatts för strålning som ligger över gränsvärdena.

Annons

Men siffrorna är ändå så pass höga att Strålsäkerhetsmyndighetens kontrollanter inte är nöjda.

I höstas rapporterade kärnbränslefabriken Westinghouse att en del av de anställda hade relativt höga andelar av uran i urinen. Strålningen hade de fått i sig via urandamm i luften. Nu presenterar företaget nya, och säkrare, siffror som visar att gränsvärdena inte har överskridits.

Men Eric Häggblom, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, är ändå inte helt tillfreds:

- Vi är inte nöjda med läget, även om Westinghouse ligger under de gränsvärden som finns. Fortfarande är det ett bekymmer att det är så pass mycket, säger Erik Häggblom,

De högsta uppmätta värdena från i höstas låg på 12,9 millisievert per person och år. Det vanligaste gränsvärdet är 20 millisievert.

Johan Hallén, vd för Westinghouse i Västerås, ser däremot mycket ljusare på saken:

- För ett år sedan startade vi ett projekt för att förbättra arbetsmiljön. Vi redovisade preliminära siffror i höstas och har nu fått färdiga färdiga resultat som beskriver situationen bättre. Vi redovisar nivåer som ligger väl under gränsvärdena.

Arbetet för att få ner strålningsvärdena bland de anställda ska fortsätta. Bland annat ska rutiner förbättras och mer av produktionen ska byggas in så att mindre damm kommer ut i luften.

Mer läsning

Annons