Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styvpappas ansvar  tas upp av högsta rätt

Har en styvförälder samma ansvar som en vårdnadshavare för att barnet får sjukvård om det skadat sig? Den frågan kan HD få ta sig an, sedan en 34-årig man överklagat sin hovrättsdom för grov misshandel.

Annons

Allt började 2010, då en 24-årig Västeråskvinna och hennes 2-årige son flyttade in hos 34-åringen i Stockholm.

Ett halvår senare, den 5 juni 2011, får pojken sin hand skållad så att skinnet lossnar och handen svullnar upp till dubbla storleken. Först dagen därpå tar paret pojken till sjukhus.

Vem som orsakat skadan gick inte att fastställa – mamman och 34-åringen skyller på varandra. Åklagaren valde att åtala dem bägge för grov misshandel, med motiveringen att de orsakat pojken lidande genom att inte uppsöka vård förrän dagen därpå.

Solna tingsrätt fällde mamman, men friade 34-åringen. Huvudregeln i svensk straffrätt är att ingen kan fällas för att inte ha hjälpt någon. Undantaget är den så kallade ”garantkretsen”, dit till exempel ett barns vårdnadshavare hör. Tingsrätten ansåg inte att en styvförälder ska räknas till den kretsen.

Svea Hovrätt gjorde dock motsatt bedömning och dömde i april i år 34-åringen till ett års fängelse, med motiveringen att han hade en mycket aktiv roll i barnets omvårdnad.

Nu har 34-åringen överklagat domen till HD. Han anser att hovrättens utvidgning av garantkretsen saknar stöd i rättspraxis.

HD ska nu avgöra om fallet ska prövas.

Mer läsning

Annons