Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surdeg och bullar gav henne silver

”Överraskande, det kändes inte som det gick så bra, men tydligen var det tillräckligt”, säger Kim Lund, 21, som på onsdagen korades till Sveriges näst bästa unga bagare i Göteborg.

Annons
Kim Lund från Västerås, är Sveriges näst bästa unga bagare. På onsdagen avgjordes finalen i Göteborg.

I fem timmar, med start klockan 6, kämpade Kim Lund med elva konkurrenter om den åtråvärda SM-titeln.

Andraplatsen är liktydigt med en biljett till EM-finalen i Bryssel, dit de fyra första kvalificerade sig. Där har Sverige för övrigt ett guld från i fjol att försvara. Vann gjorde Sabina Karlsson från Tyresö.

De båda topplacerade får också var sin femdagars ”inspirationsresa” utomlands, en kryssning i Medelhavet i mitten av maj.

– Jättekul förstås, och en chans att lära känna folk i branschen, säger Kim.

Finalens delmoment krävde egna recept från deltagarna: franskbrödbullar, wienerbröd, matbröd och ett dekorbröd eller tårta. Finalalstren ställdes ut i shoppingcentret Nordstan i Göteborg och där bedömdes de av en jury.

Kims matbröd, ett vitt surdegsbröd med rostad sesam, var finalens bästa, liksom hennes vetebröd, bullar med kanel, pistage och blåbär.

Nu siktar hon förstås på EM-finalen i höst, även om den ”känns långt borta”.

Kim Lund arbetar på Vete-Katten i Stockholm och bor sedan juni i fjol i kungliga huvudstaden.

Mer läsning

Annons