Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svältande får fick avlivas

Lammen låg utmärglade och hälften av fåren hade rymt ifrån den nedbetade hagen. Då fick hela fårflocken avlivas.

Annons

Det var i mitten av oktober som Länsstyrelsen i Uppsala fick in två anmälningar om att fåren på gården, som ligger vid länsgränsen, inte hade tillräckligt med mat. Dessutom brast ägaren i tillsynen, menade anmälarna.

När länsstyrelsen kom till gården upptäckte man att bara 22 av 49 får fanns kvar inom den inhägnade hagen. De andra hade rymt och gick runt på ostängslad mark i närheten. I hagen fanns enligt länsstyrelsen varken betesgräs eller stödfoder i form av hö.

Länsstyrelsens inspektörer hittade också ett dött lamm liggande i hagen och två som var för svaga för att röra sig ordentligt. När lammen senare obducerades hittade veterinären fler tecken på att djuren blivit utmärglade.

Även de vuxna djuren var alltför smala och visade tecken på att vara väldigt hungriga, bland annat genom att försöka ta sig mot ett stängsel där det fanns mer gräs på andra sidan.

Eftersom fåren var så pass utmärglade beslutade länsstyrelsen att avliva hela flocken. Att problemen skulle kunna lösas bedöms vara utsiktslöst. Enligt länsstyrelsen saknar ägaren tillräcklig kunskap om fårskötsel och dessutom inte förstår problemet .

Mer läsning

Annons